Αφιερωμένο στην ποίηση το 9ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

[6 & 7 Μαΐου 2023]

Συνεπής στον στόχο της για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνικής σκηνής, η ΔΕΒΘ υποδέχεται και φέτος τους νεότερους συγγραφείς της χώρας, συνεχίζοντας τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών για ένατη χρονιά.

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου, είναι αφιερωμένο στην ποίηση. Το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς: Γεωργία Διάκου, Τρία Έψιλον, Αριάδνη Καλοκύρη, Bίκυ Κατσαρού, Ηλέκτρα Λαζάρ, Ιωάννα Λιούτσια, Μαρία Μαλαματή-Πετρίδου, Άκης Παραφέλας, Ελένη Σαμπάνη και Νίκος Φιλντίσης οι οποίοι  παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης -σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο-, πλαισιωμένες από αναγνώσεις ποιημάτων, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του προσωπικού ύφους του κάθε δημιουργού, αλλά και την δυνατότητα προτάσεων και προσεγγίσεων στους τρόπους με τους οποίους μιλάει και ερμηνεύει η ποίηση το σήμερα.

Η δεύτερη ημέρα, ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος, κάτοχος της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών Κ.Π. Καβάφη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (ΗΠΑ), θα ανοίξει με μια εισήγησή του για το ποιητικό τοπίο των νέων στην Ελλάδα σήμερα, ενώ ο ποιητής-μεταφραστής Αλέξιος Μάινας θα συμβάλλει με ερωτήματα πάνω σε προβληματισμούς πάνω σε θέματα σύγχρονης ποιητικής.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τελεί υπό  την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 9ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Ημέρα 1η: Σάββατο 6/5 ώρα 13:00-15:00
Εισαγωγή-χαιρετισμός από τον Γιώργο Αλισάνογλου, γνωριμία με τους ποιητές, αναγνώσεις, συζήτηση με τους Αλέξιο Μάινα, Γιώργο Αλισάνογλου.

Ημέρα 2η:  Κυριακή 7/5 ώρα 14:00-16:00
Εισαγωγή του Βασίλη Λαμπρόπουλου, μίνι-συνεντεύξεις από Αλέξιο Μάινα, Βασίλη Λαμπρόπουλο, Γιώργο Αλισάνογλου, αναγνώσεις, συζήτηση.

Στο σύνολό τους, οι ποιήτριες και οι ποιητές που συμμετέχουν στο 9ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών έχουν ήδη εκδώσει μία ή και περισσότερες ποιητικές συλλογές, ενώ δημοσιεύουν τακτικά σε λογοτεχνικά περιοδικά, εξασκούν την τέχνη της performance poetry και ασχολούνται με τη μετάφραση. Πολλές και πολλοί από αυτούς έχουν τιμηθεί με λογοτεχνικό βραβείο (Ηλέκτρα Λαζάρ- Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα), Ευσταθία Π (τρία έψιλον)- Βραβείο «Θράκα», Άκης Παραφέλας (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στην Ποίηση του περιοδικού «Αναγνώστης») ή/και έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες (Ελένη Σαμπάνη και Νίκος Φιλντίσης για το λογοτεχνικό βραβείο «Γιάννης Βαρβέρης», Αριάδνη Καλοκύρη για το βραβείο «Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση» του περιοδικού «Αναγνώστης»). Η σύγχρονη γενιά των ελλήνων ποιητών τιμά τη σημαντική λογοτεχνική παράδοση της χώρας μας, συνεισφέροντας με την ποιότητα του έργου τους στον κόσμο της ποίησης και στον νεοελληνικό πολιτισμό.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου  ALDUS UP. 

Χορηγός επικοινωνίας της 19ης ΔΕΒΘ για τη διεθνή προβολή έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. 

ΔΕΒΘ 2023 – 9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ (6-7/5)

“Always be a poet, even in prose.”

Charles Baudelaire

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΑΚΟΥ

Η Γεωργία Διάκου ( Καρδίτσα, 1995) είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τελειόφοιτη του τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Αυτά που φαίνονται στο φως μού μοιάζουν οικεία, εκδόσεις Θράκα, 2022 και έχει συγγράψει με τη Μελίνα Αποστολίδου το θεατρικό έργο Η πόλη έβαλε τους ανθρώπους της στα παγκάκια και κατάπιε μια μέντα, εκδόσεις Βακχικόν, 2022.  Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά (Εντευκτήριο, Τεφλόν, Θράκα, Ασσόδυο κ.ά.)

ΕΥΣΤΑΘΙΑ Π (τρία έψιλον)

 Η Ευσταθία Π (τρία έψιλον) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φιλολογία και Γενική Συγκριτική Γραμματολογία και εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Τα τελευταία χρόνια έχει δημοσιεύσει γραπτά και μεταφράσεις σε διάφορα περιοδικά, ενώ διατηρεί το blog τρία έπσιλον. Το 2022 έλαβε το βραβείο Θράκα, το οποίο οδήγησε στην έκδοση της πρώτης της ποιητικής συλλογής Γνωρίζω αυτές που πλέκουν στη μέση της θάλασσας.

ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΑΛΟΚΥΡΗ

 Η Αριάδνη Καλοκύρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική και θέατρο. Συνιδρύτρια του δημιουργικού γραφείου Pencilcase, ασχολείται με τον γραφιστικό σχεδιασμό. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά. Το 2021 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της, Χώρα αναμονής, από τις εκδόσεις Κίχλη. Το βιβλίο ήταν στις βραχείες λίστες των βραβείων του «Αναγνώστη» και της Εταιρείας Συγγραφέων, στην κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση».

ΒΙΚΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

 Η Βίκυ Κατσαρού γεννήθηκε το 1987 και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στη Θεατρολογία και στο Η’ Εργαστήρι επιμελητών του ΜΙΕΤ. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: Τα κεράσια τηςΕύας (εκδόσεις Ιωλκός, 2018), Παπούσα (εκδόσεις Ενύπνιο, 2020) και Χαρακίδες (εκδόσεις Ενύπνιο, 2023).

ΗΛΕΚΤΡΑ ΛΑΖΑΡ

 Η Ηλέκτρα Λαζάρ γεννήθηκε το 1989 και ζει στην Αθήνα. Είναι ανθρωπολόγος με υπόβαθρο στην ανθρωπο-γεωγραφία, την έρευνα, και την εκπαίδευση. Η διαρκής αποζήτηση λύσης της ανθρώπινης κατάστασης, την έχει οδηγήσει από νεαρή ηλικία στην ποίηση. Έχει πειραματιστεί πάνω σε νέες μορφές γραφής και αφήγησης μέσα από το πρότζεκτ ποίησης TwoParts και ομαδικές συν-γραφές. Το πρώτο της βιβλίο ποίησης, με τίτλο Άγια Νήπια (εκδόσεις Άπαρσις, 2019), πήρε το Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Κυκλοφορούν τα βιβλία τηςΜα φυσικά και νοιάζομαι! Το κρατικό gaslight και η οπισθοχώρηση της προσωπικότητας (εκδόσεις ράμπιτ χόουλ, 2022), Λύκε, λύκε είσαι εγώ; Η παραμορφωμένη αφήγηση και η πίσω μεριά της λογοτεχνίας (εκδόσεις Κυαναυγή, 2023).  Ποιήματα και δοκίμια κυκλοφορούν σε περιοδικά και στο διαδίκτυο.

ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΟΥΤΣΙΑ

 Η Ιωάννα Λιούτσια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Υποψήφια‌ ‌διδάκτορας‌ στο τμήμα με αντικείμενο έρευνας την τέχνη της περφόρμανς στα Βαλκάνια και τη σχέση της με της κοινωνικοπολιτικές συνθήκες (1970-2000).‌ ‌Απόφοιτη‌ ‌των τμημάτων Ιστορίας‌ ‌–‌Αρχαιολογίας‌ & Θεάτρου‌ ‌ΑΠΘ‌ ‌και‌ ‌της‌ ‌Ανωτέρας‌ ‌Δραματικής‌ ‌Σχολής‌ ‌»Σύγχρονο‌ ‌Θέατρο‌ ‌Βασίλης‌ ‌Διαμαντόπουλος».‌ ‌‌ ‌Έχουν‌ ‌κυκλοφορήσει‌ τέσσερις ‌ποιητικές‌ ‌της‌ ‌συλλογές:‌ ‌‌Ανοιχτά Φωνήεντα και Δαγκωμένα Σύμφωνα (2022), ‌‌Η Σιωπή σε δύο‌ χώρους‌‌ ‌(2018), ‌‌Αρρυθμίες ‌(2016), Συνομιλίες σε Μη+ ‌‌(2014),‌ ‌μία‌ ‌συλλογή‌ ‌θεατρικών‌ ‌έργων‌ ‌για‌ ‌παιδιά‌ ‌(‌12 σκετς για 19 Παγκόσμιες Ημέρες,‌ ‌2021), καθώς και η μετάφρασή της στο έργο του Ε. Ίψεν Νόρμα ή Ο έρωτας της πολιτικού (2020). Το‌ ‌πρώτο‌ ‌της‌ ‌θεατρικό‌ ‌κείμενο‌ ‌‌Τη‌‌ ‌‌Μοναξιά και της Ανθρώπους να Φοβάσαι‌‌ ‌απέσπασε‌ ‌το‌ ‌Β’‌ ‌βραβείο‌ ‌στο‌ ‌διαγωνισμό‌ ‌συγγραφής‌ ‌του‌ ‌ΔΗΠΕΘΕ‌ ‌Β.‌ ‌Αιγαίου‌ ‌(2014)‌,‌ ‌ενώ‌ ‌το‌ ‌επόμενο‌ ‌‌First we take Manhattan, then we take Berlin ‌συμπεριλήφθηκε ‌στη‌ ‌shortlist‌ του‌ ‌Berliner‌ ‌Festspiele‌ ‌2019.‌ Από το 2012 αρθρογραφεί τακτικά σχετικά με τη λογοτεχνία και το θέατρο.‌ ‌Εργάζεται‌ ‌ως‌ ‌ηθοποιός,‌ ‌σκηνοθέτης‌, δραματουργός και‌ ‌θεατροπαιδαγωγός.‌ ‌

ΑΚΗΣ ΠΑΡΑΦΕΛΑΣ

Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη

Ο Άκης Παραφέλας γεννήθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει έως σήμερα. Έχει σπουδάσει νομικά, φιλοσοφία και γερμανική φιλολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πρώτο του ποιητικό βιβλίο, με τίτλο Παρασημαντική κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδ. Θράκα, και το 2022 επανεκδόθηκε από τις εκδ. Ενύπνιο. Έλαβε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στην ποίηση του περιοδικού «Ο αναγνώστης», ενώ συμπεριλήφθηκε και στη βραχεία λίστα των αντίστοιχων βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων. Πρόσφατα και σε συνεργασία με τη Μαρία Οικονόμου μετέφρασε από τα γερμανικά μέρος της ποιητικής συλλογής του Björn Kuhligk Η γλώσσα του Γιβραλτάρ. Μεταφράσεις του έχουν επίσης δημοσιευτεί κατά καιρούς και στο λογοτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριο», ενώ περιορισμένα έχει αρθρογραφήσει και σε άλλα ηλεκτρονικά περιοδικά.

ΜΑΛΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

 Η Μαλαματή Μαρία Πετρίδου γεννήθηκε το 1993 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε τις σπουδές της στην Πολιτική Φιλοσοφία και στις Σπουδές Φύλου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα σε δομή για ασυνόδευτα παιδιά. Γράφει ποιήματα και πεζά από μικρό παιδί. «ΟΙ Θάλασσες τον Χειμώνα» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΠΑΝΗ

Η Ελένη Σαμπάνη είναι ψυχολόγος, συστημική-οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και ποιήτρια. Έχει ασχοληθεί με την κοινωνιολογία, ανθρωπολογία και ιστορία του ποδοσφαίρου και γράφει στίχους για τραγούδια. Κείμενα της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Η πρώτη της συλλογή Η σκόνη που βαραίνει τα ράφια μας (Κέδρος, 2018) ήταν υποψήφια για το Βραβείο Βαρβέρη. Απολαμβάνει τις ωραίες ιδέες και πιστεύει ότι η συνάντηση είναι η υπέρτατη πολιτική πράξη.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΝΤΙΣΗΣ

 Ο Νίκος Φιλντίσης γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Κατάγεται από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, όπου και έζησε τα παιδικά και σχολικά του χρόνια. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και εργάστηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την ενίσχυση εμβολίων. Κατόπιν, εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να συνεχίσει τις σπουδές του. Το 2012, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανοσολογία, στο King’s College του Λονδίνου και εκπόνησε την πτυχιακή του έρευνα στο Guy’s Hospital. Την ίδια χρονιά (2012) εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή Το παραβάναπό τις εκδόσεις Οδός Πανός. Η συλλογή προτάθηκε για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Γιάννης Βαρβέρης» της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 2013 ξεκίνησε διδακτορικές σπουδές στο επιστημονικό πεδίο της ανάπτυξης θεραπευτικών εμβολίων για διάφορες μορφές καρκίνου. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, εγκαταλείπει τις σπουδές του και ζει για μικρό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες διασχίζει με αυτοκίνητο. Το 2016, επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα και εκδίδει τη δεύτερη ποιητική του συλλογή Υδράργυρος,επίσης από τις εκδόσεις Οδός Πανός. Ζει και εργάζεται πλέον στην Αθήνα, στον ιδιωτικό τομέα. Βιβλιοκριτικές και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Η πρόσφατη συλλογή Όλα τα αδέσποτα γατιά του ονείρου μου κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος, ενώ ποιήματα μελοποιήθηκαν από τον Μιχάλη Καλογεράκη.