Αλεξάνδρεια

SHARE

Οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια ιδρύθηκαν το 1989, δημοσιεύοντας μεταφράσεις ξένων μελετών, δοκιμίων και πεζογραφημάτων. Πολύ σύντομα ακολούθησαν βιβλία ελλήνων συγγραφέων, επιστημονικά και λογοτεχνικά.
Στα πεδία της ιστορίας, της φιλοσοφίας και των κοινωνικών επιστημών, της αισθητικής και του πολιτισμού, αλλά και των θετικών επιστημών, έχουμε πολλές καταξιωμένες σειρές που διευθύνονται από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και άλλους συνεργάτες. Πολλά από τα βιβλία μας απαντούν σε βιβλιογραφίες πανεπιστημιακών μαθημάτων ή χρησιμοποιούνται ως διδακτικά εγχειρίδια, γεγονός που δίνει στην Αλεξάνδρεια το χαρακτήρα «πανεπιστημιακών εκδόσεων».
Στο πεδίο της λογοτεχνίας, η σειρά Ξένης Πεζογραφίας συγκεντρώνει μεταφρασμένα μυθιστορήματα και διηγήματα, παλαιότερων και σύγχρονων σημαντικών συγγραφέων. Στις σειρές Ελληνικής Πεζογραφίας και Ποίησης, (εκτός από το έργο της Λιλής Ζωγράφου), κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως νέοι δημιουργοί απ’ όλη την Ελλάδα, συχνά με το πρώτο, πολλά υποσχόμενο έργο τους.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Κωλέττη 31, Αθήνα 106 77
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ https://alexandria-publ.gr/

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24/11
15:30
Βίντεο
«Ο πολιτισμός των φαντασμάτων» του Γιώργου Χατζηστεργίου
25/11
17:00
Βίντεο
«Άθελά μας» της Ελένης Μπουκαούρη
26/11
13:00
Συζήτηση
Μνήμη των στρατοπέδων και γραφή
Συνομιλούν: Μαρία Καβάλα, Αίγλη Μπρούσκου, Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Τάσος Ρέτζιος
27/11
11:30
Συζήτηση
Ο καημός της ξενιτιάς. Μνήμη, ιστορία, λογοτεχνία
Συνομιλούν: Νίκος Μαραντζίδης, Βενετία Αποστολίδου, Κώστας Καβανόζης, Κώστας Τσίβος
27/11
15:30
Βίντεο
«Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη» του Ανδρέα Μπουρούτη
28/11
19:00
Συζήτηση
Από την Ελληνική Επανάσταση στο ελληνικό έθνος-κράτος: Ιστορία και μνήμη
Συνομιλούν: Χριστίνα Κουλούρη, Λίνα Λούβη, Γιάννης Κοτσώνης, Μαριλένα Κατσίμη

ΒΙΒΛΙΑ

Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930.

Άθελά μας

Κραυγή για το αύριο

Εξ αδιαθέτου

Ο πολιτισμός των φαντασμάτων

Ο επιστάτης

Η Ευρώπη των Ελλήνων. Πρότυπο, απειλή, προστάτις, 1833-1857

«Ο μεγάλος καϋμός της ξενητειάς…». Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία, 1948-1989

Κορίτσια σε περίκλειστους χώρους. Μαρτυρίες 1942-1952

Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη. Η ιταλική στάση και οι Εβραίοι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο

ΒΙΝΤΕΟ

«Ο πολιτισμός των φαντασμάτων» του Γιώργου Χατζηστεργίου Ο Γιώργος Χατζηστεργίου, πολιτικός μηχανικός που γράφει, παρουσιάζει το βιβλίο του «Ο πολιτισμός των φαντασμάτων». Ένα πολιτικό φιλοσοφικό δοκίμιο που διερευνά τη διάσταση της «μετά θάνατον ζωής» από την πλευρά της ζωής: πώς δηλαδή το παρελθόν εμπλέκεται στη ζωή, τη νοηματοδοτεί και την ενδυναμώνει. Βασικό όχημα αυτής της διερεύνησης αποτελούν τα κτίρια, τα ερείπια, αυτά τα φωτεινά φαντάσματα άλλων εποχών.
«Άθελά μας» της Ελένης Μπουκαούρη Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Ελένη Μπουκαούρη μιλάει για το μυθιστόρημά της με τίτλο «Άθελά μας». Στη θρυμματισμένη Αθήνα, αλλά και στην επαρχία, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες διασταυρώνονται, σμίγουν και απομακρύνονται, περιπλανώμενοι στη σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους και της πόλης.
«Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη» του Ανδρέα Μπουρούτη Ο Αδρέας Μπουρούτης, ιστορικός-οικονομολόγος, παρουσιάζει το βιβλίο του «Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη». Το βιβλίο εξετάζει τη σχέση των Ιταλών με ένα μέρος της εβραϊκής κοινότητας τα χρόνια μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ στο δεύτερο μέρος αφηγείται τις ιστορίες δέκα Εβραίων μαθητών της Θεσσαλονίκης και ενός «Δίκαιου των Εθνών», του δικηγόρου Δημήτρη Σπηλιάκου.