Φεστιβάλ

3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance

3<sup>ο</sup> Φεστιβάλ  Λογοτεχνικής Performance

«Μετεβλήθη εντός μου/και ο ρυθμός του κόσμου»

Η ακρίβεια του παράλογου και το μαγικό ως αληθές μέσα από τη Λογοτεχνική Performance

Με τίτλο έναν στίχο από το ποίημα του Γεώργιου Βιζυηνού «Το φάσμα μου», τo 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποπειράται να διερευνήσει επί σκηνής το παράλογο στη λογοτεχνία ως φορέα ακρίβειας και αλήθειας.  Η performance, ως μια από τις κατεξοχήν πρωτοποριακές καλλιτεχνικές πρακτικές που αναδεικνύουν τη σημασία του στιγμιαίου, συναντιέται με τη λογοτεχνία για να αποτυπώσει ψυχικές καταστάσεις που θα ονομάζαμε οριακές εμπειρίες, μέσα από τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή με τις εξίσου ευεργετικές και επικίνδυνες ιδιότητες των ανθρώπινων αντιφάσεων που εκφράζονται με μοναδικό τρόπο μέσα από το παράλογο ή και την παράνοια στη λογοτεχνία.

Προσκλήθηκαν και παρουσιάζουν δουλειά τους φωτίζοντας ποικίλες διαστάσεις του θέματος, οι Βασίλης Αμανατίδης, Φοίβη Γιαννίση, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Αγνή Στρουμπούλη, Μάριος Χατζηπροκοπίου (Ελλάδα), Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (Κύπρος) και Stephen James Smith (Ιρλανδία). Mέσω της ιστοσελίδας της έκθεσης είναι διαθέσιμες και οι επτά ψηφιακές performances που συνδιαμορφώνουν το φετινό φεστιβάλ καθώς επίσης βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες όλων των performers και των βασικών συντελεστών των έργων.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

21/11
17:45
Συζήτηση
«Μετεβλήθη εντός μου και ο ρυθμός του κόσμου»: Το παράλογο και το μαγικό ως αληθές, μέσα από τη Λογοτεχνική Performance
Συνομιλούν: Κώστας Γεμενετζής, Άντζελα Δημητρακάκη, Θωμάς Συμεωνίδης, Παυλίνα Μάρβιν
21/11
18:30
Βίντεο
«Η ιστορία της Γης σε 10 λεπτά» του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου
22/11
18:30
Βίντεο
«Ρυθμός του κόσμου. Σπουδή πρώτη» του Μάριου Χατζηπροκοπίου
25/11
18:30
Βίντεο
«Αναπεπταμένη. Ένα ερώτημα προς τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Παναγιώτη Ιωαννίδη
26/11
18:30
Βίντεο
«Μια τρίχα κόκκινη σαν το αίμα» της Αγνής Στρουμπούλη
27/11
18:30
Βίντεο
«Πλαγκτόν (παπάκι)» του Βασίλη Αμανατίδη
28/11
18:30
Βίντεο
«Θέτις και Χίμαιρα» της Φοίβης Γιαννίση
29/11
18:30
Βίντεο
«Πουκάμισο νεκρού άνδρα» του Stephen James Smith
29/11
20:00
Βίντεο
«Μετεβλήθη εντός μου/και ο ρυθμός του κόσμου». Η ακρίβεια του παράλογου και το μαγικό ως αληθές μέσα από τη Λογοτεχνική Performance. Τα επτά έργα του 3ου Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance της 17ης ΔΕΒΘ θα προβληθούν εκ νέου, σήμερα, Κυριακή, 29.11.2020, στις 20:00, σε ζωντανή αναμετάδοση

Performers

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

O Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: Υπερκαινοφανής (εκδόσεις Μελάνι, 2017 ‒ βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Ποίησης Κύπρου) και Οι Πέντε Εποχές (εκδόσεις Μελάνι, 2012 ‒ βραχεία λίστα βραβείου Γιάννη Βαρβέρη για Πρωτοεμφανιζόμενο Ποιητή). Η συλλογή του Καρτ ποστάλ που δεν έστειλα (2019) βραβεύθηκε από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου με βραβείο Νέου Ποιητή (κάτω των 40 ετών) σε διαγωνισμό της. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Poetry Slam (Βουδαπέστη, 2018) λόγω της διάκρισής του στο 2ο Διεθνές Poetry Slam Κύπρου. Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες όπως: Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης 1960-2018 (επιμ. Χριστοδουλίδης, Γ. & Νικολαΐδης, Π., εκδ. Κύμα, 2018), Ανθολογία Νέων Κύπριων Ποιητών (επιμ. Παπαλεοντίου, Λ., εκδ. Βακχικόν, 2018), Λαίμαργα (επιμ. Τζιαούρη-Χίλμερ, Μ., εκδ. Ακτίς, 2018), Ξύπνησα σε μια χώρα (επιμ. Μεζίτη Μ., εκδ. Ρόζα Λούξεμπουργκ Ελλάδας, 2019), 100 λέξεις σε 100 ώρες (Παρατηρητής της Θράκης, 2020) κ.α. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ λογοτεχνίας όπως: What’s the point of poetry? (Φεστιβάλ Ποίησης Βερολίνου, 2013), Σαρδάμ: η λογοτεχνία αλλιώς (aRttitude, 2013, 2019), Ποίηση σε απευθείας διάλογο (Ιδεόγραμμα, 2014), Γι’ αυτά που θα ’πρεπε να φέγγουν (Ακτίς, 2015), CROWD Omnibus Reading Tour (Σερβία και Βουλγαρία, 2016), BOOK ME (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, 2016), Ένα ταξίδι, ένα ποίημα (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, 2018), 4o Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ «ες γην εναλίαν Κύπρον» (Ιδεόγραμμα, 2019) κ.ά.

Στέφανος Παπαδάς

Ο Στέφανος Παπαδάς είναι εικαστικός με έμφαση στα Νέα Μέσα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και υπότροφος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Γάνδης. Το Μεταπτυχιακό του πρόγραμμα φέρει τον τίτλο Activated Space και η δουλειά του εστιάζει σε εναλλακτικές μορφές εικαστικής αφήγησης. Ο χώρος, η κίνηση και ο άνθρωπος επιδρούν θεματικά το ένα με το άλλο, μέσα απο Βίντεο-Τέχνη, τις Εγκαταστάσεις, τη Φωτογραφία και τη Zωγραφική.
Εχεί συμματάσχει σε πάνω απο 20 ομαδικές εκθέσεις και Φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί με καλλιτεχνικές ομάδες σε Ελλάδα, Βέλγιο, Κύπρο και Πολωνία. Τον Δεκέμβρη του 2015 συνεργάστηκε με την ακτιβιστική θεατρική ομάδα απο την Τυνησία Action Zoo Humain, όπου παρουσίασαν τη δουλειά τους στην Όπερα της Γάνδης, στην Όπερα του Ρότερνταμ και στη Bozar των Βρυξελλών. Το 2017 παρουσίασε τo Παράθυρο στο Σύμπαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κρήτης.
Το 2017 με το ντοκιμαντέρ Αναμονές συμμετείχε στην 6η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ενώ απο το 2018 έως σήμερα η βιντεο-εγκατάσταση BRAIN_RINTH έχει παρουσιαστεί τέσσερις φόρες με πιο πρόσφατη αυτή στο Athens Digital Art Festival 2020.

Μάριος Χατζηπροκοπίου

Μάριος Χατζηπροκοπίου (Θεσσαλονίκη 1981). Σπουδές Ιστορίας, Θεάτρου, Εικαστικών Τεχνών (Θεσσαλονίκη, Παρίσι). Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (École des Hautes Études en Sciences Sociales, Παρίσι). Διδακτορικό δίπλωμα (cum laude) στις σπουδές θεάτρου και επιτέλεσης (Πανεπιστήμιο του Aberystwyth, Ηνωμένο Βασίλειο). Υποτροφίες Γαλλικής Κυβέρνησης, Ιδρύματος Μιχελή, Εθνικού Κέντρου Ερευνών Βραζιλίας, Πανεπιστημίου Aberystwyth, Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες κ.ά. Δημοσίευση άρθρων σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και ακαδημαϊκά περιοδικά με κριτές. Μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συνεργασίες ως δραματουργός με την ομάδα Γεωποιητική (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Δημητρίων, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κ.ά.) Performances και παραστασιακές διαλέξεις σε πολιτιστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Aρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Δημητρίων, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, sardam Festival/Κύπρος, Athens Biennale, Oxford University, Brunel University, Festival de Performances Urbanas/Βραζιλία, K2020/Lothringer 13, Μόναχο, KUIR poetry readings, Βερολίνο κ.ά.). Υπότροφος writer-in-residence στον χώρο σύγχρονης τέχνης Spinnerei, Λειψία (Γερμανία), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης. Έχει μεταφράσει τρία βιβλία της Clarice Lispector από τα πορτογαλικά. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, και μεταφραστεί στα αγγλικά και τα γαλλικά. Έχει εκδώσει το ποιητικό βιβλίο Τοπικοί τροπικοί (εκδόσεις Αντίποδες, 2019).

Βασιλεία Guilloteau

Βασιλεία Guilloteau (Παρίσι 1990). Μουσικός, περφόρμερ. Πτυχίο τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και SAE Athens στο τμήμα Electronic Music Production. Μαθήματα φωνής με τους Έλσα Μουρατίδου, Μαρία Θωίδου, Σπύρο Σακκά, Βαγγέλη Αγγελάκη. Συμμετοχή σε παραστάσεις με τους Σπύρο Σακκά και Νατάσα Ζούκα. Συναυλίες στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας και στον καθεδρικό ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Βέρνη. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές του Ε.Κ.Π.Α., ειδίκευση στη Μουσική Δημιουργία για Νέα Μέσα.

Παναγιώτης Ιωαννίδης

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει (από τις εκδόσεις Καστανιώτη) τέσσερα βιβλία ποίησης: Το σωσίβιο (2008), Ακάλυπτος (2013), Πολωνία (2016 – υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Ο Αναγνώστης), Ρινόκερως (2020). Είναι ένας από τους συγγραφείς των συλλογικών δοκιμιακών βιβλίων Τι μας μαθαίνει η τέχνη – Η καλλιτεχνική πράξη ως διεργασία γνώσης (ΦΡΜΚ, 2020) και Μια συζήτηση για την ποίηση τώρα (ΦΡΜΚ, 2018). Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε δύο αγγλόγλωσσες ανθολογίες: T. Chiotis, Futures (Penned in the margins, 2015), K. Van Dyck, Austerity Measures (Penguin, 2016• NYRB Books, 2017)• δύο γερμανικές• και σε περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, κροατικά, πολωνικά, σουηδικά και τουρκικά. Έχει μεταφράσει αγγλόγλωσση ποίηση (Σ. Χήνυ, Ρ. Κρήλυ, Τ. Γκανν, Τζ. Χέρσφηλντ, Ντ. Χάρσεντ, Α.Ε. Στώλλινς, κ.ά.), είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ΦΡΜΚ, υπεύθυνος για την ποίηση στο μηνιαίο περιοδικό The Books’ Journal και στο Und.Athens, και επιμελείται τις μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)».

(φωτογραφία, της Δήμητρας Κατιώνη)

Αγνή Στρουμπούλη

Η Αγνή Στρουμπούλη γεννήθηκε το 1952 στον Πειραιά – από τότε η θάλασσα. Από το 1995 στα ελληνικά λαϊκά παραμύθια• μια άλλη θάλασσα μνήμης, ανακάλυψης και παρηγορίας. Έχει κάνει ανθολογήσεις: Παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές και Παραμύθια με αρειμάνιους δράκους (εκδόσεις Απόπειρα), Το Πετειναράκι (εκδόσεις ΑΠ Χίος), Κάτι κατεργάρηδες ποντικοί και Αχ! αυτοί οι καλικάντζαροι (εκδόσεις Άσπρη Λέξη), Το κουντουνάκι και Ο δέντρος (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), Το περγαλιό και Το πετροκάραβο (εκδόσεις Αρμονία), νάνι, νάνι… (εκδόσεις Ποταμός). Επίσης, έχει κάνει μεταφράσεις: Κούκλες και Μαριονέτες του Henri Delpeux, Το θεατρικό παιχνίδι του Gérard Fauré, Κάστρα στην άμμο της Ann Rocard, Λεξικό του Θεάτρου του Patrice Pavis, που έχουν κυκλοφορήσει από εκδόσεις Gutenberg, καθώς επίσης και τα βιβλία Μια γυναίκα: Καμίλλη Κλωντέλ της Anne Delbée, από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας και Παραμύθια από το Κάιρο από τις εκδόσεις Απόπειρα. Δικό της βιβλίο: Η μύγα (μικρά πεζά, εκδόσεις Απόπειρα). Στο Ραδιόφωνο: δεκατρία χρόνια εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία. 15 χρόνια Εργαστήρια για την Τέχνη της Αφήγησης στον Δήμο Αθηναίων, στο Μουσείο Μπενάκη, σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες κ.ά., 25 χρόνια παραστάσεις αφήγησης σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό• σε θέατρα, μουσεία, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, φυλακές, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, μουσικές σκηνές, φεστιβάλ, πλατείες, συνέδρια. Και ακόμα πιο πριν: Κοινωνική λειτουργός και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Συνεχίζει ακάθεκτη.

Σταύρος Παργινός

Ο Σταύρος Παργινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές μαθαίνοντας μαντολίνο στην Κλασική Μαντολινάτα Αθηνών με δάσκαλο τον Μιχάλη Βαινδηρλή. Το 1994 ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο στο Ελληνικό Ωδείο, στην τάξη της Ντάνας Χατζηγεωργίου από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Ως βιολοντσελίστας και μαντολινίστας έχει συμμετάσχει σε διάφορες ελληνικές ορχήστρες, σε θεατρικές και δισκογραφικές παραγωγές. Παράλληλα, αποτελεί σταθερό μέλος σε ensembles μουσικής δωματίου και σχημάτων ποικίλων μουσικών κατευθύνσεων. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών.

Βασίλης Αμανατίδης

Ο Βασίλης Αμανατίδης είναι ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, περφόρμερ, δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 1970 στην Έδεσσα. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Πρωτοδημοσίευσε ποίηση το 1991. Από το 1999 έχει εκδώσει οκτώ βιβλία ποίησης [πρόσφατα: εσύ: τα στοιχεία, 2017 (Βραβείο Ποίησης Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών), μ_otherpoem: μόνο λόγος, 2014, 7: ποίηση για video games, 2011], καθώς και τη συγκεντρωτική επανέκδοση των διηγημάτων του στον τόμο Πλαγκτόν: οι ιστορίες, 2019. Δύο θεατρικά του έργα παίχτηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρουσιάζει και ο ίδιος τα βιβλία του στο κοινό, μέσα από λογοτεχνικές περφόρμανς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αξιοποιώντας χειροποίητα υλικά, τη σύγχρονη τεχνολογία και τη συνέργεια των υπόλοιπων τεχνών. Ασχολείται με τη διδασκαλία της ποίησης ως δημιουργικής γραφής, καθώς και με την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων λόγου και επιτέλεσης. Μεταφράζει πεζογραφία και ποίηση (Gombrowicz, Singer, Cummings, Carson κ.ά.), δημοσιεύει κριτική ποίησης, και είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Εντευκτήριο και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΦΡΜΚ. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ ποίησης, ενώ κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερις γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε περιοδικά και ανθολογίες. Στα ρωσικά κυκλοφόρησε δίγλωσση επιλογή ποιημάτων του, και στα γερμανικά ένα βιβλίο με επιλεγμένα διηγήματά του.

https://nefeli.fairead.net/amanatidis 

Σοφία Καρακάντζα

H Σοφία Καρακάντζα είναι σκηνοθέτις, περφόρμερ, καλλιτεχνική υπεύθυνη της ομάδας «Μαύρος Γάντζος». Γεννήθηκε στη Μ. Βρετανία. Μεγάλωσε στην Ξάνθη και την Καβάλα. Σπούδασε σκηνοθεσία και δημιουργική γραφή στη Μ. Βρετανία. Το 1991 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δούλεψε στο Κ.Θ.Β.Ε. (1991-1998) ως καλλιτεχνική συνεργάτιδα, καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής και σκηνοθέτις. Εργάστηκε δίπλα στους Β. Παπαβασιλείου, Μ. Langhoff, Μ. Μαρμαρινό, Α. Βουτσινά, Ε. Γαβριηλίδη, Δ. Χρονόπουλο, Σ. Τσακίρη, Κ. Καζάκο. Εργάστηκε για το «Μουσικό Παλύτροπο» του Γ. Καϊμάκη (1995-2002) ως σκηνοθέτις, σε παραστάσεις που έλαβαν χώρα σε Ελλάδα, Βέλγιο και Γερμανία. Δίδαξε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (1998-2007). Από το 2009 διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ανδρέας Βουτσινάς» και από τον Οκτώβριο του 2014 συνεργάζεται και διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση της Μελοδραματικής και της Μονωδίας. Σκηνοθέτησε τα τελευταία τριάντα χρόνια έναν μεγάλο αριθμό θεατρικών και μουσικών παραστάσεων. Η συνεργασία της με τον Βασίλη Αμανατίδη ξεκίνησε το 2006 με το έργο του Ο Νιπτήρας και συνεχίστηκε από τότε μέχρι σήμερα με σταθμούς τα έργα Μετανάστες, μ_otherpoem: μόνο λόγος, εσύ: τα στοιχεία και Πλαγκτόν: οι ιστορίες.

Μαριάνα Βογιατζή

Η Μαριάνα Βογιατζή είναι μουσικός, περφόρμερ, σκηνοθέτις. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986. Σπούδασε μουσική στο τμήμα Μ.Ε.Τ. του ΠΑ.ΜΑΚ. Πήρε δίπλωμα βιολιού με καθηγητή τον Α. Καπλανίδη. Από το 2007 ανέβασε τέσσερα δικά της παραστασιακά έργα: Under Control, Eνεστώτας, Post_vomit και Split. Το 2010 οργάνωσε τη χοροθεατρική ομάδα «Δώδεκα Δάχτυλα». Από το 2011 παίζει στο ρεμπέτικο σχήμα «Οι Άγγελοι του Τσιτσάνη». Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη και περφόρμερ στις ομάδες «Μαύρος Γάντζος» και «Απόφαση», καθώς και βοηθός σκηνοθέτη σε δύο παραγωγές όπερας της περιφέρειας Θεσσαλονίκης: Διδώ και Αινείας, Cavalleria Rusticana. Διδάσκει βιολί και μουσικοκινητική. Δίδαξε κινησιολογία στα θεατρικά εργαστήρια του Κ.Θ.Β.Ε. Ως μουσικός και περφόρμερ, συνεργάστηκε με τον Βασίλη Αμανατίδη στο έργο εσύ: τα στοιχεία.

Φοίβη Γιαννίση

H Φοίβη Γιαννίση είναι ποιήτρια και αρχιτέκτων, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το έργο της είναι διαμεσικό και ερευνά την ποίηση στη σχέση της με τον χώρο και το σώμα μέσα από τα πεδία της ποιητικής γραφής, της εκφώνησης, της περφόρμανς, της αναπαράστασης και της εγκατάστασης. Έχει δημοσιεύσει επτά ποιητικά βιβλία, με τελευταία τη Χίμαιρα (εκδόσεις Καστανιώτη, 2019) και τη Ραψωδία (εκδόσεις Gutenberg, 2017), ενώ η συλλογή της Ομηρικά (εκδόσεις Κέδρος, 2009) έχει δημοσιευτεί στα γερμανικά και στα αγγλικά. Ατομικές εκθέσεις: οπτικοακουστικό ποίημα Τέττιξ στο ΕΜΣΤ (2012), εγκατάσταση ΑΙΓΑΙ_Ω: Τα Τραγούδια στο Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη» (σε συνεργασία με την Ίριδα Λυκουριώτη, 2015).

Phoebe Giannisi (http://phoebegiannisi.net/en/), born in Athens, is the author of seven books of poetry, including Ομηρικά, (Athens, 2009), published in German (Homerika, translated by Dirk Uwe Hansen, Reinecke und Voss, 2016) and in English (Homerica, translated by Brian Sneeden, World Poetry Books, 2017, acclaimed by Anne Carson as one of the best books of the year). Her last book is Χίμαιρα (Chimera, Athens, 2019). An architect, Phoebe Giannisi holds a PhD in Classics (Lyon II-Lumière), published as Récits des Voies. Chant et Cheminement en Grèce archaïque, (Grenoble: 2008). Her work transverses the borders between poetry and performance, installation, inscription and representation, investigating the poetics of voice, body and place. Exhibitions: poetic installation TETTIX, National Museum of Contemporary Art (2012-13,); AIGAI_O, «Angeliki Chatzimichali» Museum (2015).

Stephen James Smith

O Stephen James Smith είναι ποιητής και θεατρικός συγγραφέας από το Δουβλίνο, γνωστός για την ανάδειξη της ιδιαίτερα δραστήριας spoken word σκηνής στην Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα, τα βιντεοποιήματά του στο YouTube έχουν συγκεντρώσει πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέψεις. Το έργο του έχει μεταφραστεί στα ιρλανδικά, τα ισπανικά, τα σλοβένικα, τα πολωνικά, τα φλαμανδικά και τα ιταλικά. Από το 2007, έχει τιμηθεί με εννέα βραβεία για το ποιητικό του έργο. Το πρώτο του βιβλίο Fear Not κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Arlen House το 2018.