19.11
Τελετή Εγκαινίων

Τελετή Εγκαινίων 17ης ΔΕΒΘ

11:30

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:
Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Τάσος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO
Θεόδωρος Γ. Καράογλου, υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης
Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού
Γιάννης Χρυσουλάκης, γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού
Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια, εκπρόσωπος των Ελλήνων εκδοτών
Νίκος Κούκης, πρόεδρος ΕΙΠ
Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής ΔΕΒΘ

Την εκδήλωση θα συντονίσουν η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα και ο δημοσιογράφος Κωστής Ζαφειράκης, από τα στούντιο της ΔΕΒΘ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα.

Την εκδήλωση εγκαινίων της 17ης ΔΕΒΘ θα πλαισιώσει μουσικά η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας τρία αποσπάσματα από το έργο του Νίκου Σκαλκώτα «Η Θάλασσα».
Το λαϊκό μπαλέτο του Νίκου Σκαλκώτα «Η Θάλασσα», μαζί με τους γνωστούς «36 ελληνικούς χορούς», αποτελεί ένα από τα λίγα τονικά και τροπικά έργα που συνέθεσε, αξιοποιώντας με πρωτοποριακό τρόπο στοιχεία από την ελληνική δημοτική μουσική. Περιγράφει με ιδιαίτερη συνθετική ικανότητα τη ζωή, τον κόσμο και τους ήχους της θάλασσας. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου θα ερμηνεύσει τρία μέρη από το μπαλέτο, το οποίο ο ίδιος ο συνθέτης μετέγραψε για μικρό ορχηστρικό σύνολο. Ας θυμηθούμε ότι ο Νίκος Σκαλκώτας, ένας πια από τους αναγνωρισμένα σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα, πέθανε σε ηλικία 45 ετών χωρίς να έχει ακούσει κανένα έργο του να εκτελείται. Το 2019 ήταν η επέτειος των 70 ετών από τον θάνατό του.