26.11
Συζήτηση

Παρουσίαση του βιβλίου «Λογοτεχνία Εξπρες» Συγγραφέας: Λάσα Μπουγάτζε Μεταφράστρια: Βερίκο Μγκελάτζε Εκδόσεις ΒΑΚΧΙΚΟΝ Συντονίστρια της παρουσίασης: Άννα Ρούτση (TBC)

17:00

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Συντονίζει ο εκδότης Νέστορας Πουλάκος. Ο συγγραφέας συνομιλεί με τη μεταφράστριά του Βέρικο Μγκελάτζε

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

17:00-18:00 ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ(Περίπτερο 15)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρουσίαση του βιβλίου «Λογοτεχνία Εξπρες»

Συγγραφέας: Λάσα Μπουγάτζε

Μεταφράστρια: Βερίκο Μγκελάτζε

Εκδόσεις ΒΑΚΧΙΚΟΝ

Συντονίστρια της παρουσίασης: Άννα Ρούτση (TBC)

Σύντομος χαιρετισμός της Ani Udzilauri, Πολιτιστικού Ακολούθου της Πρεσβείας της Γεωργίας στην Ελλάδα

· Η Tamar Topuridze, Επικεφαλής Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, θα μιλήσει για τα επιτεύγματα, τα έργα και τα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού.
Το 2021, η Τιφλίδα έλαβε το καθεστώς της UNESCO και έγινε η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Κατά τη διάρκεια ενός έτους σχεδιάζονται και υλοποιούνται διάφορα πολιτιστικά-γνωστικά και εκπαιδευτικά έργα με επίκεντρο την ανάπτυξη του χώρου.//«Τι νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί όταν Γερμανοί συγκεντρώνουν 100 αλλόγλωσσους συγγραφείς για έναν ολόκληρο μήνα, μέσα σε ένα τρένο που θα διασχίσει τη μισή Ευρώπη; Προσοχή, δεν είναι φαντασία! Είναι το Λογοτεχνία Εξπρές!
30 μέρες, 720 ώρες, 43.200 λεπτά, 2.592.000 δευτερόλεπτα ταξιδιού, βαθιά μέσα στη γεωγραφία και κρυφά μέσα στα ημερολόγια των άλλων.
Ένα ταξίδι, μια δεκαετία μετά την κατάρρευση των σοβιετικών δημοκρατιών και αμέσως μετά τον τελευταίο ρωσογεωργιανό πόλεμο. Μια βίαια «τυχαία» συνάντηση 100 αλλόγλωσσων και αλλόθρησκων Ευρωπαίων και πρώην Σοβιετικών συγγραφέων.
Μια πολυφωνική Βαβέλ όπου «όλοι είναι συγγραφείς. Το αίμα του ζωντανού αναγνώστη σπανίζει, δεν υπάρχει πια. Δεν έχει μείνει κανείς να δαγκώσεις ενώ δαγκώνουμε όλοι. Μπορεί να χιμήξουμε ακόμα και στον οδηγό της αμαξοστοιχίας (σίγουρα δεν θα είναι συγγραφέας) σαν πεινασμένοι βρικόλακες πάνω σε φρέσκο αναγνώστη…».
Κι η γυναίκα; Να παίξει η γυναίκα κρίσιμο ρόλο στη λογοτεχνία αυτού του ταξιδιού;
Το μυθιστόρημα “Λογοτεχνία Εξπρές” είναι ένα πανευρωπαϊκό ταξίδι, με ανησυχίες γύρω από τη σύγχρονη κατάσταση της λογοτεχνίας, την επίγνωση του εαυτού και τις μικρές ή μεγάλες φιλοδοξίες των ταξιδιωτών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).»