28.11

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με την Djaili AMADOUAMAL για το μυθιστόρημά της “Les Impatientes”

13:00

Ομιλητές:

  • DjaïliAMADOUAMALσυγγραφέας από το Καμερούν που γράφει στη γαλλική γλώσσα,
  • EmmanuelleCOLLAS, εκδότρια της Djaïli AMADOUAMA
  • Συντονίστρια: Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Δρ Εθνολογίας της EcoledesHautesEtudesenSciencesSociales (Παρίσι 1990) και επίκουρη καθηγήτρια οικονομικής και πολιτικής ανθρωπολογίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

– Ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά

13:00-14:00 Φιλολογικό Καφενείο (Περίπτερο 13)       

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με την Djaili AMADOUAMAL για το μυθιστόρημά της

Les Impatientes

Στο μυθιστόρημά της LesImpatientes, η συγγραφέας,καταγγέλλοντας την κατάσταση των γυναικών στο Σαχέλ, αφηγείται τις τρομερές συνθήκες διαβίωσής των:αναγκαστικοί γάμοι, πολυγαμία και συζυγικός βιασμός.

Ενα συγκινητικό μυθιστόρημα για το παγκόσμιο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών το οποίο απέσπασε το 2020 το Βραβείο Γκονκούρ των Μαθητών-τριών Λυκείου.

Με το πέρας της εκδήλωσης, η συγγραφέας θα υπογράψει τα βιβλία της στο σταντ του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η Καμερουνέζα συγγραφέας Djaïli AmadouAmal (1975-) ήταν το 2020 μία από τις συγγραφείς-εκπλήξεις για τη Γαλλία. Το μυθιστόρημά της «LesImpatientes» είναι το πρώτο της έργο που κυκλοφόρησε στη Γαλλία και απέσπασε το Βραβείο Γκονκούρ των Μαθητών Λυκείου της Γαλλίας. Αυτή η διάκριση αποτελεί για την ίδια μία ελπίδα για το μέλλον. Είναι η πρώτη Αφρικανή συγγραφέας που προσεγγίζει τον καταναγκαστικό γάμο, την ενδοοικογενειακή βία και την πολυγαμία μέσω της μοίρας τριών γυναικών οι οποίες ακούνε συνεχώς τη φράση :  Mynual ! (Υπομονή!).  Το 2012 η DjaïliAmadouAmal ίδρυσε τον Σύλλογο ‘’Γυναίκες του Σαχέλ΄΄ που αγωνίζεται για την εκπαίδευση των νέων κοριτσιών.