27.11

3η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟY ΓΚΟΝΚΟΥΡ ΕΛΛΑΔΑΣ

20:00

Συντονίστρια:

Δρ Κατερίνα Σπυροπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης

20:00-21:00 Αίθουσα Δ. Σολωμός (Περίπτερο 13)

3η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟY ΓΚΟΝΚΟΥΡ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρουσία των:

Πιερ ΑΣΣΟΥΛΙΝ, δημοσιογράφο, μυθιστηρογριάφο, βιογράφο, μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ

DjaïliAMADOUAMAL, συγγραφέας που απέσπασε το 2ο Βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας

EmmanuelleCOLLAS, ανεξάρτητηεκδότρια, εκδ. τηςDjaïliAMADOUAMAL

NicolasEYBALIN, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου και Σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας

SandrineMOUCHET, Γενική Πρόξενο της Γαλλίας, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης

 

Εδώ και 118 χρόνια, κάθε φθινόπωρο είναι συνώνυμο με ένα μεγάλο λογοτεχνικό γεγονός: την απονομή του Βραβείου Γκονκούρ, του παλαιότερου και πιο διάσημου γαλλικού λογοτεχνικού βραβείου.

Τα δύο αδέρφια και συγγραφείς Edmond και Jules Goncourt δημιούργησαν με τη διαθήκη τους το διάσημο βραβείο που φέρει το όνομά τους. Στην πραγματικότητα, είχαν εκφράσει την ευχή, μετά τον θάνατό τους ένα μέρος της κληρονομιάς τους να διατεθεί για την επιβράβευση του καλύτερου βιβλίου της χρονιάς! Το πρώτο βραβείο Goncourt απονεμήθηκε λοιπόν μετά τον θάνατό τους, από την Ακαδημία Γκονκούρ που δημιουργήθηκε το 1903.

Οι επιτροπές των συμμετεχόντων Ελλήνων φοιτητών προέρχονται από τα παρακάτω πανεπιστήμια: ΑΠΘ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας), Δημοκρίτειο παν. Θράκης (Νομική Σχολή), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Μεταπτυχιακό τμήμα “Δημιουργική Γραφή” και Μεταπτυχιακό τμήμα “Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας”), ΕΚΠΑ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας), Παν. Θεσσαλίας (Τμήματα: Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας), Ιόνιο πανεπιστήμιο (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Μουσειολογίας), Παν. Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών), Πολυτεχνείο Κρήτης, Παν. Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων), ΠΑΜΑΚ, Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Για αυτήν την 3η διοργάνωση, οι κριτικές επιτροπές θα επιλέξουν τα βιβλίααπό τον κατάλογο  των τεσσάρων βιβλίων της τελευταίας επιλογής της Ακαδημίας Γκονκούρ:

         Le Voyage dans l’Est, de Christine Angot

         Enfant de salaud, de Sorj Chalandon

         ​Milwaukee Blues, de Louis-Philippe Dalembert

         La Plus secrète mémoire des hommes, de Mohamed Mbougar Sarr

– Ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά