Ταυτότητα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει 17 χρόνια ιστορίας. Ξεκίνησε το 2004 με οργανωτή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, από το οποίο, το 2014, πήρε τη σκυτάλη της οργάνωσης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της υπήρξε πολιτιστικός θεσμός με μεγάλη βαρύτητα και πρωτοτυπία, αποτελώντας το μοναδικό ετήσιο σημείο συνάντησης όλων των παραγόντων του βιβλίου: εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, λογοτεχνικούς πράκτορες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, ακαδημαϊκούς, ιδρύματα, φορείς και οργανισμούς για το βιβλίο από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Δυτική Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και από όλο τον κόσμο. Αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση από τον κόσμο του βιβλίου προς το αναγνωστικό κοινό και κατατάσσεται πλέον στους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.

Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του ALDUSNET – Δικτύου Ευρωπαϊκών Εκθέσεων Βιβλίου και του Δικτύου Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου (από το 2006)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η πολυαναμενόμενη διαδικτυακή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι για το ΕΙΠ μια μεγάλη πρόκληση, στην επιτυχία της οποίας έχουν επικεντρωθεί τόσο το ενδιαφέρον όσο και οι γνώσεις των στελεχών του. Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος προϋποθέτει  ανακαινιστική πνοή και μια νέα σύγχρονη οργανωτική δομή. Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή είναι γεγονός και αυτός ο δρόμος που προέκυψε μέσα από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας είναι για τους ανθρώπους του βιβλίου μια νέα πραγματικότητα.

Η διαδικτυακή Έκθεση Βιβλίου δεν μπορεί, φυσικά, να υποκαταστήσει την ανθρώπινη παρουσία, τη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής. Ωστόσο, μας δίνει τη δυνατότητα της ευχερέστερης επιλογής, καθώς και τη γνωριμία με τον λόγο και τη σκέψη σπουδαίων συγγραφέων παρακάμπτοντας το εμπόδιο της μετάβασής μας στον χώρο. Κατά συνέπεια, η ΔΕΒΘ αποκτά υπερτοπικό χαρακτήρα, ενώ για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί το ψηφιακό αρχείο της έκθεσης, ένα αξιοποιήσιμο αρχείο μνήμης και συνέχειας.

Στα δύο στούντιο που θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 200 εκδηλώσεις που καλύπτουν τους θεματικούς άξονες της Έκθεσης. Καινοτομία αποτελεί η παράλληλη μετάφραση των συζητήσεων οι οποίες θα λάβουν χώρα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή τους από τους βιβλιόφιλους του εξωτερικού, με θετικό ελπίζουμε αποτέλεσμα για το ελληνικό βιβλίο και την πνευματική παραγωγή.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αφοσιωμένους δουλευτές της ΔΕΒΘ, καθώς και στη θετική ανταπόκριση στο νέο ψηφιακό εγχείρημα. Η εμπιστοσύνη τους είναι απόδειξη των ισχυρών διαμορφούμενων δεσμών μας για το καλό του βιβλίου.

Μεγάλη τιμή για το ΕΙΠ αποτελεί η απόφαση της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να θέσει την Έκθεση υπό την αιγίδα της και να κάνει εκείνη την έναρξη των εργασιών της.

Ευχαριστούμε όλα τα ΜΜΕ για τις χορηγίες επικοινωνίας και την υποστήριξή τους σε αυτή τη διοργάνωση.

Νίκος Α. Κούκης

Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ 17ης ΔΕΒΘ

Θα αναρωτιέται εύλογα κανείς τι δουλειά έχει μια ψηφιακή έκθεση για το βιβλίο, το βιβλίο που ο πιστός αναγνώστης θέλει να το ξεφυλλίζει στους πάγκους, να το μυρίζει, να διαβάζει το οπισθόφυλλο, να το ξαναβάζει εκεί που το βρήκε και να επιστρέφει ξανά, να το παίρνει στο ταμείο και μετά στο σπίτι του.

Η απάντηση βρίσκεται στις λέξεις. Οι λέξεις είτε είναι τυπωμένες, είτε τις ακούς διά ζώσης από το στόμα ενός συγγραφέα, είτε τις ακούς από το στόμα του ίδιου συγγραφέα μέσα από μια οθόνη έχουν την ίδια δύναμη. Η δύναμή τους είναι αυτόνομη, είναι αυτάρκης, απορρέει από το ύφος και τους τρόπους που έχει ένας καλός συγγραφέας να τις νοηματοδοτεί και έπειτα να τις εκτοξεύει στα μάτια μας ή στα αυτιά μας.

Οι λέξεις επίσης είναι εικονικές, όχι γιατί είναι ψεύτικες –φυσικά, μπορεί να συμβαίνει και αυτό– αλλά γιατί φτιάχνουν εικόνες, δεν είναι, δηλαδή, ανεικονικές. Αλλά εδώ δεν βρισκόμαστε μπροστά σε εικόνες που δεσμεύουν τη φαντασία. Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να απελευθερώνουν τη φαντασία, να απελευθερώνουν εικόνες ικανές να νικήσουν ακόμη και τη δύναμη της εικόνας που τις αναμεταδίδει. Και εκεί βρίσκεται το στοίχημα μιας τέτοιας έκθεσης. Να νικήσει την τάση για αποχαύνωση που συνοδεύει την εικόνα, να παραγάγει εικόνες που δημιουργούν προσδοκία για δημιουργικότητα, που τσιγκλάνε τον φιλερευνητικό εαυτό μας.

Όλα τα υπόλοιπα θα τα κρίνει ο χρόνος. Ο χρόνος που ακινητοποιείται σε καιρούς πανδημίας, που γίνεται αιώνιος στις προσφυγικές βάρκες, που αναδιατάσσει τη ματιά σε μεγάλα συλλογικά υπαρξιακά γεγονότα όπως είναι για την Ελλάδα το 1821, που μεταβάλλει τη μνήμη, που αλλάζει την έννοια του τι σημαίνει παιδί και νέος, που ανανεώνει τις λογοτεχνικές γενιές, που παλιώνει τις μεταφράσεις, που ψάχνει νέους τρόπους έκφρασης και τους βρίσκει λ.χ. στο νεότερο είδος της performance. Με αυτόν τον χρόνο αντιπαλεύει και η έκθεση, σε αυτές του τις διαστάσεις. Και ελπίζει ότι διαπραγματευόμενη μαζί του σκληρά, χρόνο με τον χρόνο, γίνεται καλύτερη.

Μανώλης Πιμπλής

Διευθυντής 17ης ΔΕΒΘ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η 17η ΔΕΒΘ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΠ: Νίκος Α. Κούκης

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΠ

Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Ανδρέας Σιδέρης, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Ηλίας Πολυμενίδης, Ταμίας Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

ΜΕΛΗ

Φοίβος Γεώργιος Αγγελέτος
Μαρία Ευθυμίου
Γιώργος Καλούδης
Λουίζα Καραπιδάκη
Αλέξανδρος Μαλλιάς
Ανδρέας Μαρκαντωνάτος
Χαράλαμπος Μελετιάδης
Ιωάννης Πολυχρονόπουλος
Διονύσιος Τσελέντης
Φανή Χατζηαθανασιάδου

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΒΘ

Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Ανδρέας Σιδέρης, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Ηλίας Πολυμενίδης, Ταμίας Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Μάρω Παλαιολόγου, Σύμβουλος Διοίκησης Επικοινωνίας
Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO
Σωκράτης Δώρης,  Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης
Μαρία Καραγιάννη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

Διευθυντής 17ης ΔΕΒΘ: Μανώλης Πιμπλής
Υπεύθυνη Παραγωγής Έργου: Νόπη Χατζηγεωργίου
Καλλιτεχνική επιμέλεια-Διαχείριση Έργου: Κατερίνα Κούσκουρα
Διοργάνωση Πολιτιστικού Προγράμματος- Ροή προγράμματος: Βασίλης Κιμούλης
Εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς: Εύη Γεροκώστα
Θεματικές Εκδηλώσεις-Επιμέλεια ιστοσελίδας 17ης ΔΕΒΘ-Ροή προγράμματος: Λένα Ματσιώρη
Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance-Θεματικές Εκδηλώσεις: Παυλίνα Χατζηγεωργίου
Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών: Κατερίνα Ηλιοπούλου
Φεστιβάλ Μετάφρασης: Αυγή Δαφερέρα
Ελληνογερμανικές Επαγγελματικές Συναντήσεις,
Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας: Νόπη Χατζηγεωργίου
Δημοσιότητα, Προβολή και Επικοινωνία: Κυριακή Τσολάκη
Γραφιστικός σχεδιασμός: Γιάννης Κουρούδης, Μενέλαος Κουρούδης
Σχεδιασμός-Υλοποίηση ιστοσελίδας 17ης ΔΕΒΘ: k2 design
Οργάνωση-Παραγωγή-Τεχνική υποστήριξη: a&bgroup
Μετάφραση κειμένων: Αναστασία Λαμπροπούλου
Επιμέλεια-Διόρθωση κειμένων: Κατερίνα Δουρίδα
Τεχνική Υποστήριξη-Διαχείριση ιστοσελίδας 17ης  ΔΕΒΘ: Λευτέρης Μπλέτσας
Σύμβουλος Τεχνολογίας και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: Βασίλης Οικονόμου
Οργάνωση και Προβολή Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού: Κωνσταντίνα Αργειτάκου, Αφροδίτη Καφέτση
Διαχείριση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης: Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας
(επιστημονική υπεύθυνη: Αναστασία Γιαννακοπούλου)

Με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
(Διεύθυνση Γραμμάτων)

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)