Η αγορά δικαιωμάτων στη νέα ψηφιακή εποχή και τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, εξετάστηκαν στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Σάββατο) στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Επαγγελματικού Προγράμματος της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 

Η Petra Hardt, διευθύντρια δικαιωμάτων για 25 χρόνια στον μεγαλύτερο γερμανικό εκδοτικό οίκο Suhrkamp Verlag, με αφορμή το βιβλίο της «Η Αγορά», προστασία και πώληση δικαιωμάτων, μετέφερε και αποτύπωσε την εμπειρία της με πρακτικό τρόπο, προσφέροντας συμβουλές στους εργαζόμενους στα τμήματα πνευματικών δικαιωμάτων και εκδοτικών αδειών, αλλά και στους υπεύθυνους εκδοτικών σειρών και τους συγγραφείς. 

Όπως είπε, η ίδια είναι της …παλαιάς σχολής και τόνισε ότι «μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εποχής προς όφελός σου, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις». 

«Εγώ σε όλη την επαγγελματική μου ζωή, εδώ και 40 χρόνια, αρνούμαι να ανεβάσω στοιχεία δικαιωμάτων στις πλατφόρμες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμες, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμες ως επιπρόσθετες», σημείωσε η κ. Hardt και εξήγησε: «Γνωρίζουμε όλοι τις συμβάσεις για τους συγγραφείς. Σε κάθε τέτοιο συμβόλαιο υπάρχει μία εξαίρεση για το πώς να διαχειρίζεσαι ένα βιβλίο. Στις πλατφόρμες δεν έχουμε αυτές τις δυνατότητες». 

Η Petra Hardt υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με όλες αυτές τις ψηφιακές πλατφόρμες, είναι ότι τα έσοδα για τους εκδότες και για τους συγγραφείς είναι πολύ μικρά. Τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει για τ ηλεκτρονικά βιβλία, αλλά για όλα τα υπόλοιπα μέσα και τις ψηφιακές μορφές που ο αναγνώστης μπορεί να αγοράσει. 

«Από όλες αυτές τις πλατφόρμες, τα έσοδα και τα εισοδήματα, τα μοιράζονται εκατοντάδες συγγραφείς και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ίσως το αν γινόταν να πουλήσεις αυτά τα δικαιώματα απευθείας σε μία πλατφόρμα, που θα εγγυόταν ένα εισόδημα μόνο για το δικό σου συγγραφέα να ήταν χρήσιμο, αλλά δεν έχω τέτοια εμπειρία ακόμα από αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά. 

Μίλησε με θερμά λόγια για της Εκθέσεις Βιβλίων λέγοντας ότι είναι σημαντικό και πρέπει να στηριχθεί το να έρχονται οι άνθρωποι κοντά και να συνευρίσκονται. «Στις πλατφόρμες δεν έχεις τον έλεγχο ποιος είναι ο εταίρος σου. Πουλάς δικαιώματα σε κάποιον που δεν γνωρίζεις και δεν έχεις συναντήσει. Δεν ξέρεις πώς μοιάζει, ποια είναι η οικογενειακή του κατάσταση, η αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα, ποιες είναι οι ακαδημαϊκες του προτιμήσεις, ποια βιβλία του αρέσουν κα αν αγαπά την ποίηση», είπε και σημείωσε ότι πρέπει να νιώσεις την αίσθηση του εταίρου σου. 

Στη συζήτηση συμμετείχε και η Silvia Vassena, Milano Scouting & Consulting, Acoma Book από την Ιταλία, η οποία επίσης χαρακτήρισε αναντικατάστατη τη διά ζώσης επαφή. «Ακόμη κι αν βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι ότι ο εκδότης επηρεάζει πολύ τις πωλήσεις. Όταν αγγίζεις ένα βιβλίο, όταν το βλέπεις εκεί ότι υπάρχει, η τρισδιάστατη εμπειρία του δεν αντικαθίσταται με τίποτα», υπογράμμισε. 

Μάλιστα είπε ότι ενδεχομένως να μπορούσε να συμμετέχει στο συγκεκριμένο πάνελ διαδικτυακά, αλλά χωρίς τη φυσική της παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης δεν θα είχε συναντήσει τους συναδέλφους της και δεν θα είχε γνωρίσει την ελληνική αγορά. «Στην έκθεση βλέπεις την ποιότητα των βιβλίων, την ποικιλομορφία τους, νιώθεις την αίσθηση του να σε ελκύσει ένας τίτλος. Άλλωστε, για να κάνουμε δουλειές και να έχουμε επιχειρηματικές σχέσεις πρέπει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον», συμπλήρωσε. Το βιβλίο της Petra Hardt «Η Αγορά» έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Τη συζήτηση οργάνωσαν το ΕΙΠ / Εκδόσεις Βακχικόν – Το Μέλλον και συντόνισε η Emma House, Oreham Group από τη Βρετανία._