Τον δικό τους φιλόξενο χώρο στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχουν παιδιά όλων των ηλικιών και εκπαιδευτικοί στην ανανεωμένη φέτος Παιδική και Εφηβική Γωνιά, με την προσέλευση να καταγράφεται εντυπωσιακά υψηλή και τα σχόλια όλων όσοι περνούν τις πύλες του περιπτέρου 12 του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου να είναι διθυραμβικά. 

Τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας (Πέμπτη και Παρασκευή), τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με τη στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησαν συνολικά 2.381 μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων (1.371 την πρώτη ημέρα και 1.010 τη δεύτερη), με τις αιτήσεις στη φετινή διοργάνωση να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Μάλιστα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, τα σχολεία, για τα οποία φέτος προγραμματίστηκαν 35 εκδηλώσεις για οργανωμένες ομάδες μαθητών από όλες τις βαθμίδες (από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς), ζητούν περισσότερες ημέρες. 

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος είναι από τις λίγες χρονιές που υπήρχαν περισσότεροι έφηβοι καθώς η ΔΕΒΘ δεν συνέπεσε με τις εξετάσεις τους, ενώ πέραν των μαθητών, στο πλαίσιο μαθημάτων σχολών παιδαγωγικών, βρεφονηπιοκόμων κ.ά. την Παιδική Γωνιά επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν τις απογευματινές της εκδηλώσεις και πολλοί φοιτητές. 

Συνδυάζοντας το παιχνίδι με τη γνώση και ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά σήμερα 

Με αφιερώματα στην ποίηση, τον Αίσωπο και τα δικαιώματα του παιδιού, με 43 εκδοτικούς οίκους και 10 πολιτιστικούς φορείς, το φετινό πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς περιλαμβάνει 129 εκδηλώσεις. Αφηγήσεις παραμυθιών (και μετά μουσικής), events που συνδυάζουν τη γνώση με το παιχνίδι, παρουσιάσεις μαθητών και εργαστήρια δημιουργικής γραφής μέσα από δράσεις βιωματικού χαρακτήρα, το αγαπημένο σε όλους κυνήγι θησαυρού είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα στην πλούσια ατζέντα δράσεων της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς. 

Πέρα όμως από το παραμύθι και το παιχνίδι, δύο έννοιες απόλυτα συνυφασμένες μ΄ αυτήν του παιδιού, το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- συζητήσεις για το πώς η βιωματική μάθηση μπορεί να συνδυαστεί με τη διασκέδαση, για την ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών και τη σύνδεσή τους με τους συνομήλικούς τους αλλά και την οικογένεια, το φαινόμενο που συλλήβδην περιγράφεται ως μπούλινγκ (bullying) με ειδικότερες εκφάνσεις τον εκφοβισμό και την κακοποίηση, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, την οικονομική μετανάστευση, την κρίση αλλά και την αλλαγή, τη διαφορετικότητα, την ωρίμανση κ.ά. 

Μέσα επίσης από διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών επιχειρείται επίσης να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα για τη διαφορετικότητα, όπως πώς μπορεί ένα παιδί να αντιμετωπίσει τα πειράγματα των άλλων, πόσο εύκολο είναι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους καθώς και θέματα όπως η αναπηρία σε διάφορες μορφές της. 

Το πλήρες πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής γωνιάς είναι διαθέσιμο στο: 

https://www.thessalonikibookfair.gr/wp-content/uploads/2023/05/Πρόγραμμα-εκδηλώσεων-για- παιδιά-εφήβους-εκπαιδευτικούς.pdf